Nyårsförberedelser

Har sovit väldigt dåligt inatt. Lovis har velat amma typ varje timme och jag är van vid att hon sover minst 6 h i sträck. Plus att jag har väldigt svårt att somna, och ännu svårare att somna om. Så jag är inte så utvilad idag.
Men det är okej ändå.
Det blir väldigt lugna puckar idag, det enda vi ska få gjort är lite städning så som dammsuga och torka golven och städa badrummet och byta sängkläder.
Hur ofta "ska" man göra sånt? Jag vill helst ha städat badrummet en gång i veckan för att jag ska trivas. Anders tycker detta är för ofta..
Vem har rätt, jag eller Anders? Hur ofta städar ni badrummet?

Nu på förmiddagen har jag och Lilly förberett efterrätten till nyår. Det blir snickersglass som jag hittade recept på Jennys matblogg.
Nu vet jag ju inte hur det frysta resultatet smakar. Men smeten nu innan är ljuvlig. Rekommenderas!


Min lilla hjälpreda med pyjamas och pippimössa på sne som mest ville provsmaka jordnötter och jordnötssmör. 

Ser väl äcklig ut hehe? Det är jordnötssmörglass med kolasås och salta jordnötter. 

När det är tyst lite för länge...


Lovis

Tänk att tre månader går så otroligt fort.
Jag har det lite kämpigt och är lite ledsen nu, men denna damen är alltid så snäll, lugn och glad. Hon är min lilla trygghet.
Mitt älskade barn.


Julafton - i tre år

Älskar verkligen timehop. Så kul att varje dag bli påmind om hur livet såg ut för ett år sedan, eller ännu längre sedan.
Igår på julafton fick jag upp bilder för tre år sedan. Tänk att jag och Anders har en egen liten familj nu, som ändrar sig och växer för varje år. Men tills nästa år hoppas jag faktiskt att vi har slutat växa.

För tre år sedan. Vi hade bara två dagar tidigare hämtat hem Elsie och försökte ta en familjebildning med henne och Ozzy. Gick sådär hehe.

För två år sedan. Det var på julafton vi gick ut "offentligt" med att vi skulle bli föräldrar. Jag var i vecka 20 och hade kvällen innan för första gången känt sparkar inifrån.
Tänk att det var lilla Lilly som var med redan då.

Och för ett år sedan. Lillys första jul, sju månader gammal. Och tänk att jag bara ca en vecka senare var gravid igen med lilla Lovis.

I år. Min fina lilla familj.

Julaftons outfit

Tjejernas kläder till imorgon är stykna och förberedda inför morgondagens festligheter. Allt ihop är från newbie, älskar det.
Om jag får gissa så tror jag dock inte det håller sig rent så länge. Lite bebiskräk och grönkål och rödbetssallad senare så har vi nog andra kläder på oss hehe.


Systrarna Jarl




May the force be with you

Min och Anders mamma slog sina kloka mamma-skills ihop och passade våra busungar en stund igårkväll så vi fick gå på bio. 
Lilly var väldigt nöjd över att ha både  farmor och mormor hemma för bus så det gick väldigt bra och båda tjejerna sov som stockar när vi kom hem.

Vi såg den nya star wars och den får två tummar upp av mig av två möjliga. 
Men bäst av allt var att få vara själv med Anders en liten stund, hålla handen i biomörkret och sno en puss eller två.
Det behövs lite egen tid ibland, om än bara två timmar. Påminnas om att vi inte bara är mamma och pappa längre 💕


Anders, mitt hjärtas bult haha.

Lilla fröken Lovis

Oj vad det händer mycket för varan lilla bebis här hemma nu. Hon är väldigt pigg och aktiv nu och älskar när man pratar med henne så hon får jollra tillbaka.
Hon är väldigt stark med och flyttar sig från sida till sida när hon ligger på rygg så jag undrar om hon inte snart vänder på sig.

Annars är hon så otroligt mycket lugnare än Lilly. Skriker nästan aldrig och är nöjd och tyst bara hon får vara med. 
Lilly har alltid varit (och är fortfarande) mycket mer hetsig i temperamentet. När var lika liten som Lovis och vaknade efter att ha sovit så gallskrek hon direkt för att hon var hungrig. Man fick aldrig någon liten förvarning om hunger utan det var direkt nu nu nu. Och så är hon fortfarande, med allt. Inget tålamod och väldigt bestämd av sig. Ni ska se som hon kan blänga, oj oj oj. Hon är dock väldigt försiktigt och aldrig utåtagerande vilket jag är väldigt glad för. Hon har aldrig slagit någon av oss och hon brukar inte heller kasta saker utan är bara väldigt bestämd med vad hon vill göra och har lätt till att blänga eller skrika om hon inte får som hon vill.

Lovis däremot. Hon är så lugn och sävlig. Hon visar alltid om hon är hungrig en stund innan hon blir ledsen och tar liksom allt mer med ro känns det som.

Jag undrar dock om detta är deras personligheter man redan ser eller om det gör så stor skillnad att det är andra gången vi har en bebis. Att Lovis helt enkelt är lugnare för att vi är det. Vi får se helt enkelt, kanske är det en kombination.




Söndag

Fjärde advent idag men det har jag inte ens tänkt på förens nu på kvällen.
Vi började dagen med att åka hela familjen till Anders mamma och hälsa på i hennes nya lägenhet och äta frukost. Mycket mysigt, bra start på dagen.
Anders skulle sedan hjälpa till att flytta det sista från deras hus som är sålt så då lämnade han oss tjejer hemma hos min mamma. Vi blev bjudna på både hennes goda köttbullar och julgodis. Mycket mysigt även detta.





Picasso är i farten




Lillys rum - före och efter

Det där med förändring. Nu var det Lillys rums tur att åka på en liten ommublering.
Lilly har fått en tidig julklapp som hennes mormor och morfar har pysslat ihop, nämligen ett omgjort ikeabarnkök som vi behövde göra plats för.
Vi har även fått ett jättefint barnbord av Lillys farmor som hon hade när hon var liten, och en liten stol till det som Anders hade när han var liten.
Vi är inte färdiga med hennes rum ännu, men det är påbörjat iaf. 

FÖRE



EFTER
















Morgpnmys

Godmorgon från tre trötta tjejer som hänger i soffan och glor på nyhetsmorgon.


Gårdagen ångest och trevligheter

Jag har haft det lite kämpigt nu på sistone sen jag svimmade. Mycket oro och ångest, rädd att det ska hända igen om jag är själv med barnen osv.
Så jag är sjukskriven december ut nu så Anders kan vara hemma med mig så jag inte behöver vara rädd om jag är själv med barnen. Det är skönt.
Men vi måste börja med små steg. För jag kan ju inte leva resten av mitt liv och vara rädd för att vara själv. Så nu har Anders jobbat när Lilly har varit på förskolan så har jag varit själv hemma med Lovis. Det är så få timmar och hon är så lugn och snäll och sover mest ändå så det har gått bra och jag har känt mig trygg.
Men igår vågade jag mig för första gången nu på en månad ut på en liten promenad själv med Lovis. 
Vi gick in till stan och mötte Anders för att äta lunch, sen gick jag ett ärende till apoteket, sen till blomsterlandet för inköp av nya hyacinter och sen hem igen.
Lovis sov sig igenom det mesta och jag höll mig lugn och ångestfri hela tiden med.
Små steg som sagt, en bit i taget. Men det känns helt okej nu.



På kvällen var Anders på jobbfest så vi fick hem mamma på kvällsmat så jag slapp vara själv. 
Lilly är otroligt kär i sin mormor så hon var inte så missnöjd direkt.
Lilly var väldigt bestämd över att vi alla skulle ha mössor på oss. Hennes mössor, så de passade sådär snyggt och bekvämt.



Vi åt en rätt från Linas Matkasse som var kyckling med julmustsås. Gott helt klart, men kan nog inte påstå att det smakade så mycket julmust. Till det hade vi riven blomkål istället för ris, och det rekommenderas verkligen. Så gott! 


Snygg flaska


Visst är årets blossa glögg snygg? Den blev snabbt en del av inredningen här hemma och står nu synligt i vår nya hylla i vardagsrummet.
God var den också. Smaken är Earl Grey så den är inte så sötsliskig som glögg ibland kan vara. 
Jag har hört att den ska vara god kall med ihop med en isbit och en citronskiva så det får vi testa.
Än har vi bara testat rumstempererad och uppkokad och av de vann helt klart den varma. Men iskall kanske blir en helt ny upplevelse.

Suddiga barn

Det här med att lyckas fånga barnen på bild... 



Julgodis

Vi var lite för tidigt ute med att göra julgodis, inser jag nu. För det är redan slut. Mestadels uppätet av Anders tror jag, men jag är också lite medskyldig.
Vi gjorde bara rocky road till att börja med så vi har resten kvar att fixa (och äta upp). Det blir saffranstryffel, pepparkaksfudge och fikon med choklad. Ev också mozartskulor pga godaste godiset som finns. Punkt.

Lilly passade på att tjuva åt sig lite godis med. Vi har varit väldigt hårda innan med sötsaker till henne så hon är inte ens van vid fika.
Dock straffade det sig snabbt för fröken fräken kräktes på natten.. Så det blir inget lördagsgodis än på ett tag.

Det ser ju ut som att vi har varit lite elaka här och tvingat i henne en hel påse med dumle, ni vet som föräldrar som tvingar sina tonåringar att röka ett helt paket cigg så de ska må dåligt och inte vilja röka igen. Men så har vi absolut inte gjort utan hon bara leker med dom.
Eller? Hehe



Lite förändring är nyttigt

Före:


Efter:


Vi får se om Lilly kan hantera prydnadssaker i hennes höjd. Men på den nedersta hyllan är det lådor hon får leka med samt en hög med hennes favoritböcker så de alltid finns tillgängliga för henne att bläddra i. Kanske kan fungera.

Är så sugen på att göra om mer hemma. Vill ha en förändring. 
Katterna flyttar nu i helgen och då vill jag ha ny klädsel till soffan så vi får bort allt katthår som är ingrott i soffan nu. Jag vill flytta in bordet i köket och ha det runda bordet där istället för det sletna som är där nu. Jag vill ha en fotölj med fotpall där bordet är nu i vardagsrummet.
Jag vill ha förändring. Jag vill förändras.




Att amma samtidigt som man prommenerar hem från förskolan


Bra hjälpreda i köket

Jag lagar mat och Lilly badar och roar sig på diverse stökiga och blöta sätt.




Jag testade att göra saffransaioli. Det var sjukt gott! Googla och testa!

Någon som vill ha en söt kissemiss?

Det känns väldigt vemodigt. Jag älskar katterna och de är väldigt speciella för oss.
Jag har alltid tyckt att katter ska kunna få gå ut, men Anders hade Ozzy när vi träffades som enbart innekatt då det inte fanns möjlighet att släppa ut honom i den lägenhet vi bodde i innan.
Sen flyttade vi till denna lägenhet vi bor i nu och den är ju på tredje våningen så här går det inte heller att ha katterna ute.
Jag tyckte synd om Ozzy och tyckte att vi åtminstonne skulle skaffa en katt till så han har sällskap om dagarna.
Sagt och gjort, vi hittade Elsie på blocket hos en annan familj som inte kunde ha kvar henne pga allergi. 
Det funkade ganska omgående bra mellan kisarna och Ozzy blev mycket mer lugn och nöjd av att ha en kompis här hemma.

Sen kom Lilly och allt har funkat med katterna och henne med men nu sedan Lovis kom så har vi inte alls tid att ge dom den kärlek de förtjänar. Dessutom så måste vi stänga in till Lillys rum på nätterna för att de inte ska väcka henne och nu sen Lovis kom så stänger vi in till vårt sovrum med för att de inte ska ligga på henne eller i hennes saker och säng så det blir hårigt.
Detta gör att de bara har vardagsrummet, köket och hallen att vistas i och detta är en alldeles för liten yta. Det märks att de inte trivs och de verkar störa sig på varandra nu ibland till och med. Så det känns inte alls bra eller rättvist mot dom stackarna.



http://www.blocket.se/vi/64226620.htm

Andra advent

Dags för Adventsprsent igen och denna gången blev det en bräda man spikar på med en hammare från Brio.
Lilly tyckte den var jätterolig, men bara när jag eller Anders hamrade. Hon ville inte alls göra det själv men ville alltså att vi skulle göra det så hon kunde peka vilken vi skulle hamra på. 
Lilla kommandoran.







Jarl-Jul

Igår var det dags för det årliga firandet av Jarl-Jul, alltså Anders släkt.
Kalaset höll till hemma hos Anders farfar Kenneth och hans sambo Ami och huset var fyllt av farbröder och kusiner mm. God mat, julbingo och trevligt sällskap. Dock lyckades våra barn, som vanligtvis är ganska snälla och lugna (tro det eller ej hehe), tajma in denna kväll med att vara trötta, skrikiga och otåliga. Båda två med. Suck.
Det gick helt okej ändå men det kändes ju tyvärr inte som att varken jag eller Anders hann vara speciellt sociala.
Jag är dessutom lite trött och skör fortfarande så kände mig verkligen totalt tömd på energi när vi åkte därifrån.

Såhär glad och gullig var Lovis innan vi åkte dit. Sen kräktes hon ner hela min tröja och sin body hehe.

Där fanns tomtar som spelade musik och dansade som Lilly tyckte var väldigt roliga att både dansa till och flytta runt.

Såhär sprang jag runt med Lovis på armen och jagade Lilly så hon inte skulle riva ner något eller klättra i trappan själv. Puh.


Vi vann hela 6 st trisslotter i julbingon. Dock var det ingen vinst på en enda haha.

Erika

Nu har hon flyttat till Stockholm, min fina Erika. Kul för henne, synd för oss.
Jag och tjejerna kommer sakna dig rejält!

Men som tur är ses vi redan till jul igen ❤


Blodsmånebebis

Lilla Lovis är född morgonen den 28/9 2015. Det var mitt under att det var fullmåne, månförmörkelse och blodmåne som jag flåsade mig igenom värkar och kl 06.22 kikade hon ut och månförmörkelsen höll på till ca kl 06.30 om jag förstått rätt. Lite roligt tycker jag nog, undrar om det påverkade något. Har läst att det är fler barn som föds när det är fullmåne så det kanske inte är omöjligt.
Hon kom i vecka 39+4, alltså två dagar "tidigt". Med Lilly gick jag över 8 dagar så jag var helt säker på att det skulle bli en oktoberbebis.

Här är en bild på mig och Lilly 27/9.

Kvällen innan, söndagen den 27/9, började med att vi upptäckte att Lilly kräkt i sängen vid 22 tiden så vi var uppe ganska sent och duschade henne, städade och tvättade. Vid ca 00.30 la jag och Anders oss i sängen och skulle äntligen försöka sova. Vi skojade om att det vore så typiskt om värkarna drog igång inatt då när vi inte fått sova så mycket... Jag frågade även Anders om jag skulle väcka honom någon gång när jag är uppe och höggravidkissar under natten så han får se blodmånen. Detta tackade han dock nej till och ville hellre prioritera sömn hehe.

Tji fick han och hans sömn.

Jag somnade aldrig riktigt då jag hade lite molande värkar som kom och gick. Jag har haft väldigt mycket förvärkar i flera månader denna graviditeten så jag trodde bara att det var det som vanligt så jag låg kvar i sängen och försökte slappna av ändå. 
Ca kl 02 kan jag inte längre slumra igenom värkarna så jag tänker att jag får gå upp och ta tiden på de och ta en varm dusch och se om det går över.
Tilläggas bör att vi redan två veckor tidigare varit inne på ett falsklarm då jag med hade väldigt mycket förvärkar så jag hade inte alls lust att åka in i onödan igen.
Å andra sidan var Lillys förlossning ganska snabb med bara fyra timmar från första värken tills hon var ute så jag var också rädd för hur fort det skulle gå denna gången och ville alltså inte vänta för länge innan vi åkte in om det var igång. Lite jobbigt läge alltså, man blir så osäker på om det verkligen är igång eller inte. Hade ju varit så skönt om vattnet hade gått för då hade man ju vetat.

Värkarna kom ungefär var fjärde minut och höll i sig en minut och började göra mer och mer ont för varje som kom. Kl 03 väckte jag Anders och ville att han skulle hjälpa mig att avgöra om det var igång eller inte. Han trodde faktiskt att jag skojade först eftersom vi skämtat om det innan haha. Men när han förstod att det var allvar så blev det fart på honom kan man säga. Han var ju också orolig sen vår snabba förlossning sist och var inte det minsta sugen på att förlösa mig i bilen på motorvägen så han ringde direkt upp förlossningen i vbg för att rådgöra med dom. De såg min journal och sa att vi får komma in när vi vill om vi tror att det är igång eftersom det gick så fort sist.
Vi ringde och väckte mamma och packade iordning oss så åkte vi direkt när hon kom. Ungefär då började mina värkar göra såpass ont att jag verkligen var tvungen att stanna upp och andas och bara koncentrera mig på det, men det kom fortfarande med fyra min mellan. 
Jag vill minnas att med Lilly så fick jag värkarna mycket tätare så jag tror det var därför jag ändå inte var helt säker på att det verkligen var igång.

Vi är inskrivna i Varberg kl 04.30 och fick direkt komma in i ett rum på förlossningen och på med ctg. Efter bara några värkar frågar barnmorskan om jag vill att hon kollar hur öppen jag var eftersom det gått så snabbt sist. Jag var då öppen 5 cm och hon undrade om jag ville ha någon smärtlindring. Just då kände jag att sålänge värkarna kom såpass sällan så funkade det jättebra att andas igenom det. Men jag frågade om jag kunde få ett lavemang och det fick jag. 
Det var första gången jag fick det, kan väl inte påstå att det var det roligaste jag varit med om men helt klart värt det. Dock var det rätt jobbig när jag satt på toa och skulle få ut allt och samtidigt ta massa värkar haha. Bara att sitta ner är hemskt när värkarna kommer tycker jag. Jag vill helst stå upp och luta mig mot något och vagga höfterna, då kan jag slappna av som bäst.
Efter det tog jag en varm dusch, vilket var jätteskönt att spola på magen och ryggen när det gjorde ont.

Här har vi anlänt på sjukhuset och jag tar en värk utanför hissen samtidigt som Anders sprang och kollade genom fönstrena om vi kunde se blodmånen..

Den kända lååååånga korridoren med navelsträngen.

Jag har lite dålig koll på klockan här, men efter det frågade barnmorskan om smärtlindring igen och jag tyckte fortfarande att det gick att hantera men jag ville gärna testa akupunktur så jag fick en nål i varje handled och en i pannan. Vet faktiskt inte om jag tyckte att det hjälpte något nämnvärt men det gjorde nog att jag kunde slappna av mer.
Efter ytterligare några värkar som gjorde mer ont för varje så tog vi till lustgasen.
Jag har lite svårt att bestämma mig för om jag tycker att lustgasen heller hjälper något. Kanske lite, men mest är det nog att man får något att fokusera på. Men jag blir mest lite snurrig av den så ibland lät jag bli den för det är bara obehagligt när det snurrar massa.
Men eftersom jag helatiden fick några minuters paus mellan värkarna så var det ändå hanterbart, även fast det gör helt överjävligt ont när värken är som värst för att uttrycka det milt hehe.

Värmepåse på magen, väldigt skönt.

Och massa värkar.

Jag undersöktes igen och var nu öppen 8 cm och fick testa att sitta på en pilatesboll. Eftersom jag gillar att vagga höfterna så passade det mig utmärkt, önskar till och med att jag hade testat den tidigare.
Barnmorskan berömde mig för att jag var så duktig på att slappna av och sa att hon nästan kände sig överflödig så jag skulle bara säga till när jag ville komma upp i sängen för att krysta. 

Jag tog två värkar till och då gjorde det så ont att jag inte längre kunde slappna av utan spände händerna runt lustgasen som jag absolut inte släppte taget om då haha.
Och den känslan minns jag sen förra gången, när det gör så ont att det känns som man går av på mitten. Då, då är det dags att krysta.
Upp i sängen, barnmorskan frågade om jag ville ligga på sidan med ett ben uppe på gynställningen. Jajamen vi testar! 
Vet inte riktigt hur många krystvärkar det blev men 10 minuter tog det och det gjorde ont som fan och när hon bad mig att inte krysta utan bara flåsa så kände jag verkligen hur huvudet flyttade sig neråt och allt jag tänkte då var ritch ratch fillibom nu går jag sönder från ystad till haparanda!
Juste innan det fick jag även stoppat ner handen och kände på huvudet som fortfarande låg innanför hinnan med fostervatten. Vattnet gick alltså samma stund som hon kom ut.
Det var hur som väldigt häftigt att känna på huvudet sådär, önskar jag hade hunnit det med Lilly också.

Ut kom hon, kl 06.22, 49 cm lång och 3235 gram, Lovis Irma Emelie Jarl.
Domen föll och jag hade inte spruckit något alls eller fått någon bristning heller så behövde inte sys. Väldigt skönt, men förvånad blev jag. 
Med Lilly fick jag en liten bristning på inre blygdläppen så fick två stygn och hade absolut räknat med minst detsamma.

Första bilden med henne utanför magen, Anders grät och jag har nog aldrig känt mig så avslappnad som då när man får andas ut efter krysten.

Anders har full fokus när navelsträngen klipps av.


Lite roligt tycker jag allt det är hur lika mina förlossningar blev. Vid båda så väckte jag Anders kl tre på natten för värkarna var igång och Lovis är född 06.22 och Lilly 06.35. Lovis var 1 cm längre och 80 gram tyngre så väldigt lika där med.

Jag är väldigt nöjd med denna förlossningen, det blev en väldigt fin upplevelse.
Med Lilly så blev allt väldigt stressigt och jag började krysta i korridoren mellan bb och förlossningen medans nu kändes allt väldigt lugnt och kontrollerat. 
Vi fick en timme längre inne i vbg än sist, alltså två timmar istället för en. 
Det låter ju inte så länge med två timmar heller, men jag tycker verkligen att det kändes så lugnt och mysigt denna gången. Men det är kanske bara för att jag har en snabb kaosförlossning att jämföra med.









ÄNTLIGEN

När vi köpte vår lägenhet för tre och ett halvt år sedan så pratade vi lite om hur vi skulle göra med köket, som var orginal från 60-talet.
Dock var det uppfräshat med målade luckor och lådor i grått och nytt kakel, lite i min smak och stil faktiskt så jag tyckte nog att vi inte skulle renovera det. Det ingick även en bänkdiskmaskin och det hade vi haft i vår förra lägenhet också och det hade ändå funkat någorlunda bra.
Dock insåg vi snabbt att denna bänkdiskmaskinen var så mycket sämre än den vi tidigare haft. Våra mattallrikar fick inte plats och kaffekopparna blev nästan aldrig rena.. 
Vi har ändå haft den och använt till lättare disk och diskat resten för hand.
Men nu äntligen har vi tagit tag i detta och skaffat en riktig diskmaskin!

Så i veckan har vi haft duktiga snickare och elektriker här som har hjälpt oss installera den.
Det var dock på håret att den gick in. Vårak kök är ju som sagt orginal från 60-talet vilket innebär låga bänkar på 81,5 cm i höjd. 
Och de lägsta maskinerna som finns är också 81,5 cm. Så det var precis på millimetern att det gick. 
Och den är så fin och duktig, vår lilla maskin. Nästan så vi är lite kära i den hehe.
Lilly är också väldigt nöjd eftersom det innebar ny yta att sätta magneter på.








RSS 2.0